|
Post by cordon on Jun 13, 2009 2:05:06 GMT -5
....mislio sam Cadji predloziti, a i svim ostalima....Da opet ne bi nesto propalo u nepovrat ( kao sto je to bio slucaj sa www.korduncafe.com ), da skupljamo materijale vezane za kordunasku zajebanciju i sale, te da kroz neko vrijeme to objavimo u obliku knjige. Ima tu vec dosta materijala, a nadam se da ce ga se jos skupiti , raznih autora ......Knjiga bi se zvala "LUDI KILOMETER - kordunaski bisri " ....Cadjo ce tu pomoci sto se tice arhiviranja i sa Jokom oko "preloma knjige"i pripreme teksta za stampu. Ja sam u nenkvom kontaktu sa ljudima koji se bave grafickim dizajnom, pa cu raditi na tome. Novcica ce mo valjda naci. Knjiga se moze koristiti kao sto koristimo i druge do sada ( "Sjecanje na Kordun" i "Kulturno historijski spomenici Korduna ", dajemo u znak zahvalnosti nasim donatoriama koji pomazu FC "Petrovu goru" Vojnic i neke druge projekte vezane za Kordun. Time cinimo duplu korist...ljudima je drago da dobiju nesto autenticno sa Korduna i za Kordun ( knjiga uvijek ostaje i neko ce je citati ), a mi tako spasavamo stvari od zaborava....autor knjige...kao i do sada..svi mi....KORDUNASI........ sto kazete na ovaj koj prijedlog ? pozdrav cordon
|
|
|
Post by Kapetan Svrdlo on Jun 14, 2009 16:17:01 GMT -5
Ma predlog je mrak,a za materijal se ne sekiraj samo da se skupimo na rpu bice ga da enciklopediju izdamo PS: Izgubio sam kontakt sa "Utinjskom Dolinom"pa bi zamolijo Cadju ili Kresa da mi ture telefon ili mejl doticnog!
|
|
FIKTIVNO i FAKTICKI
Guest
|
Post by FIKTIVNO i FAKTICKI on Nov 29, 2009 0:14:27 GMT -5
Pozdrav za Kapetana Svrdla i da ti kazem da >UTINJSKA DOLINA< veceras gostuje u St.Louisu na >zapadno-slavonskoj veceri<...telefon ces dobiti preko fb-a Za knjigu >LUDI KILOMETAR< i kRESOVU ideju, sve pohvale i vec je pisemo...uzimamo (kopiramo sa MojKordun) 'masni vic' ;D koji je ispricao ko drugi nego >UTINJSKA DOLINA< ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ FIKTIVNO I FAKTICKI! Pita cetrnaestogodisnjak djeda (u Krajini 1994.godine cija je kuca u blizini baze UNPROFOR-a) da mu objasni pojmove FIKTIVNO I FAKTICKI jer se sa njima susrece a nezna im pravo znacenje. Djed se zamisli pa rece malom -'ajde zovi babu da dodje 'amo. ....baba se pojavi a on ko iz neba pa u rebra- "slusaj stara,dali bi ti spavala sa onim velikim Crncom iz baze za $5000" Baba se nakostresi -"budalo stara sta to pricas pred djetetom..." ali djed daje argumente-nema se para za ulje sol cigarete,a i unuku treba za dzeparac,a $5000 nije mala suma... ....pa- rece baba kad malo razmisli,i bi kad je vec tako."Dobro" rece djed "ajde ti stara dalje za poslom" a malog posla da dovede mater,a poslije toga i tetku...Obadvema je postavio isto pitanje i reakcija je bila identicna... ....nakon toga djed daje strucno objasnjenje pojmova ..."vidis sinko,mi sada u kuci imamo FIKTIVNO $15000,a FAKTICKI tri kurve... ;D ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
|
|
|
Post by Kapetan Svrdlo on Nov 30, 2009 4:24:41 GMT -5
Znaci moglo bi biti zanimljivo glede alkoholnih derivata,samo mi nije jasno sta trazite vas dvojica na Papuku Reci ti njemu Cadjo da navrati ponekad na ove strane kad je vec sve drugo umrlo. Evo i odmene jedna zajebancija kad sam vec tu Ozenio moj komsija sina koji je zivi sa djedom dok su starci kicmali u svabiji. Jedno mjesec dana poslije svadbe prolazi vjencani kum a djed cuva krmke u vocaru. Pomoz bog djede nazdravi kum pa ce pripitati kako mlada a djed ce milostivno....uuuu jebava je ti to nit zbori nit romori a dab se cega vatla boze slobodi Pa nemoj tako kume probace kum situaciju izgladiti ,jos je sramezljiva tek je dosla. Nato ce stari...a ma nemoj de velis srameca ,a sto se onda jebava kad je srameca ....e jebiga sad kume ;D ;D
|
|
|
Post by kordunaski VIC on Dec 20, 2009 1:31:54 GMT -5
Svadjaju se Kordunas, Bosanac i Srbijanac cija je rakija najbolja. Na kraju se dogovore da probaju jacinu rakije na misu. Prvi rakiju da Srbijanac. Mis popije rakiju, otrci oko rupe i natrag u rupu. Drugi da rakiju Bosanac, mis popije rakiju nekoliko puta optrci oko rupe i natrag u rupu. Da Kordunas svoju rakiju misu, mis je popio, digne sa na zadnje noge i zagrmi:...“Gdjee si ’macooo’ da te miso j_ _e“...
|
|
|
Post by Cadjo on Dec 28, 2009 23:38:26 GMT -5
MojUjko kad pocne pricati VIC, dok progovori mi se povaljamo od smija (misli na Muju i Hasu, a on pocinje 'bili Huso i Muso' ;D ) Nikad nisam znao ispricati vic...a kad bi trebalo pricao sam uvijek jedan isti -stari kordunaski (svi ga znadu) "Dosao kuci na odmor nas mladi kordunas Mile(gasterbajter u Svabiji) i na 'guvnu' vidi bacene 'grablje'...PITA ON: 'Caca, kakva je ovo naprava?' ...njegov tajo, nije uspio ni odgovoriti, sin staje na vrhove zubaca, grablje se podizu i maznuga ga po celenki ....."auuuuuuuuu jebem'ti GRABLJE sto me udarise", nos prokrvario ....vidi caca da nije strasno, jer se to i njemu desavalo kad je vozio sijeno, pa se baci u salu "Vide MOGA Mile, al' se pogospunijo,zaboravio i nase 'kordunaske grablje" .... ;D
|
|
|
Post by Cadjo on Apr 18, 2011 17:50:42 GMT -5
Kopirano iz MojKordun>autor:Utinjska dolina< ...ova Cadjina prica iz Kupljenskog me podsjeti na jedan davni soferski dogadjaj...,naime davnih '70. u Karlovackom Auto-transportu,u teretnom saobracaju kamion je vozila Ljuba,zena negdje sa podrucja Siroke Rijeke ili Rusevice,a tada je to bilo zaista rijetko zanimanje za zenu ne samo na Kordunu ili Hrvatskoj,vec i u Evropi...ja sam posao u skolu u Karlovac 1971.i sjecam se te tada sredovjecne,jake (sofercine) zene kako u plavom mantilu (kuti) sjeda u dajca na zelj. stanici i siba niz"Ognjen Pricu" prema Baniji...kazem neuobicajena slika za to vreme.... ...staje stoperu ,covjeku svojih godina i u kabini pocinje razgovor,prvo uopsten i oprezan a kako odmocu kilometri i vreme sve lezerniji i opusteniji...stoper obican covjek,ubjedjen da kamion moze voziti samo muskarac,postavlja sasvim normalno pitanje..."majstore,kako za pic.." ...Ljuba ga seretski pogleda i bez ljutnje odgovori.."ma za nju nema problema,na njoj sjedim,ali do kur.. malo teze dodjem..."!!!! ...pozdrav iz doline...
|
|
|
Post by PRIMIDOL on Apr 20, 2011 15:45:26 GMT -5
Kopirano sa MojKordun->autor:Utinjska dolina< ....ratna zima 92/93, SUP u Vojnicu pun policije,sto aktivne,sto rezevnog sastava,raznih inspektora sa svih strana,nekakva Be-Ge i tako danima...mjenjaju se smjene,duznosti,ali carape rijetko jer nas vecina nije iz Vojnica...svako ima svoj problem,svoju muku manju ili vecu,neki pricaju o privatnim teskocama misleci da je moguce rijesiti problem u vecoj grupi,dok drugi cute i u sebi smisljaju najbolje rjesenje... ...jedan kolega u plavom danima prica kako mu zena ima neku ginekolosku muku koju nemogu rijesiti sto zbog nedostatka lijekova,sto zbog slabe opremljenosti ambulante pa je tesko postaviti dijagnozu itd,itd...i tako danima...niko ne komentira dok prica nedoje do jednok inspektora koji odmah ponudi pomoc u vidu savjeta..."iste simptome je imala moja zena i sve je zavrseno samo sa jednom dozom ljekova..." naravno kolega u plavom postavlja logicno pitanje- " a kojih ljekova"? "Teze je danas doci do njih ali sam siguran da ih neki od doktora u Vojnicu ima-to je spasonosni lijek pod imenom P I R I M I D O L !!!!" naglasava inspektor...neki su se krisom nasmijali ali kolega u "muci" ne prepoznaje igru rijeci,zahvaljuje se i normalno, krece u potragu... ...svima onima koji su tih dana nosili bijeli mantil u bolnici ili domu zdravlja,pocev od Krivokuce,Bakicke,Radojcica,preko medicinskih sestara i drugog osoblja postavljeno je pitanje imadu li mozda taj lijek u kakvoj rezervi,ali su svi uz izvnjenje govorili da nemaju i upucivali kolegu na sledecg u bijelom mantilu... ...naravno da smo i mi u stanici pratili kako se odvija potraga,patrole su prilikom primopredaje raportirale medjusobno da ljek jos nije pronadjen, a posebno je bio zainteresiran inspektor koji ga je i "propisao"...nakon nekoliko dana bezuspjesnog traganja,nervoze,raspitivanja,stvar je morala doci i do samog vrha piramide tadasnje zdravstvene organizacije u Vojnicu-dr Milana Kresojevica licno... ...kolega u plavom dolazi u dezuranu vidno nervozan i ljut i trazi da mu dezurni uspostavi vezu sa odelenjem bolnice na Petrovcu jer je cuo da je dr Kres tamo, nije ga mogao naci u Vojnicu...veza je uspostavljena,dezurni ukljucuje interfon da se kolega "nemuci" sa slusalicom i dijalog na liniji SUP Vojnic-bolnica na Petrovcu pocinje,a nas dvadesetak ispred dezurane smo pretvoreni u uvo..."alo,ovdje SUP,dajte mi doktora Kresojevica"...ljubazan zenski glas sa druge strane pita moze li malo sacekati jer je doktor sa pacijentom u ordinaciji, ali kolega je policiski kategorican i hoce da cuje doktora odmah zdog hitnosti...za nekoliko minuta Kres se javlja i pita sta je to tako hitno...kolega mu ukratko objasnjava da vec danima ne moze nabaviti neki lijek pa je mislio da ga mozda on (Kres) ima u svoim zalihama ili ga moze dobiti kod UNPROFOR-a."Koji ljek ti treba?" pita Milan uzurbano...(pred dezuranom napetost raste)... ..."P I R I M I D O L , doktore"!!! ... "Majmune jedan, nek ti m... piri i GOR i DOL,jeb...." i mi dalje nismo culi jer smo skoro zaglavili vrata,vecina nas se zaustavila u parku izmedju Suda i Opcine a inspektor je stigao iza robne kuce...satima se nismo vracali u stanicu zamrli od smijeha ,a u kasnijim burnim dogadjanjima nisam uspio saznati kako je izgledao prvi susret izmedju kolege u plavom i dr Kresojevica... pozdrav iz doline....
|
|
|
Post by PIRImiDOL on Apr 20, 2011 15:52:50 GMT -5
Kopirano sa MojKordun->autor:Utinjska dolina< ....ratna zima 92/93, SUP u Vojnicu pun policije,sto aktivne,sto rezevnog sastava,raznih inspektora sa svih strana,nekakva Be-Ge i tako danima...mjenjaju se smjene,duznosti,ali carape rijetko jer nas vecina nije iz Vojnica...svako ima svoj problem,svoju muku manju ili vecu,neki pricaju o privatnim teskocama misleci da je moguce rijesiti problem u vecoj grupi,dok drugi cute i u sebi smisljaju najbolje rjesenje... ...jedan kolega u plavom danima prica kako mu zena ima neku ginekolosku muku koju nemogu rijesiti sto zbog nedostatka lijekova,sto zbog slabe opremljenosti ambulante pa je tesko postaviti dijagnozu itd,itd...i tako danima...niko ne komentira dok prica nedoje do jednok inspektora koji odmah ponudi pomoc u vidu savjeta..."iste simptome je imala moja zena i sve je zavrseno samo sa jednom dozom ljekova..." naravno kolega u plavom postavlja logicno pitanje- " a kojih ljekova"? "Teze je danas doci do njih ali sam siguran da ih neki od doktora u Vojnicu ima-to je spasonosni lijek pod imenom P I R I M I D O L !!!!" naglasava inspektor...neki su se krisom nasmijali ali kolega u "muci" ne prepoznaje igru rijeci,zahvaljuje se i normalno, krece u potragu... ...svima onima koji su tih dana nosili bijeli mantil u bolnici ili domu zdravlja,pocev od Krivokuce,Bakicke,Radojcica,preko medicinskih sestara i drugog osoblja postavljeno je pitanje imadu li mozda taj lijek u kakvoj rezervi,ali su svi uz izvnjenje govorili da nemaju i upucivali kolegu na sledecg u bijelom mantilu... ...naravno da smo i mi u stanici pratili kako se odvija potraga,patrole su prilikom primopredaje raportirale medjusobno da ljek jos nije pronadjen, a posebno je bio zainteresiran inspektor koji ga je i "propisao"...nakon nekoliko dana bezuspjesnog traganja,nervoze,raspitivanja,stvar je morala doci i do samog vrha piramide tadasnje zdravstvene organizacije u Vojnicu-dr Milana Kresojevica licno... ...kolega u plavom dolazi u dezuranu vidno nervozan i ljut i trazi da mu dezurni uspostavi vezu sa odelenjem bolnice na Petrovcu jer je cuo da je dr Kres tamo, nije ga mogao naci u Vojnicu...veza je uspostavljena,dezurni ukljucuje interfon da se kolega "nemuci" sa slusalicom i dijalog na liniji SUP Vojnic-bolnica na Petrovcu pocinje,a nas dvadesetak ispred dezurane smo pretvoreni u uvo..."alo,ovdje SUP,dajte mi doktora Kresojevica"...ljubazan zenski glas sa druge strane pita moze li malo sacekati jer je doktor sa pacijentom u ordinaciji, ali kolega je policiski kategorican i hoce da cuje doktora odmah zdog hitnosti...za nekoliko minuta Kres se javlja i pita sta je to tako hitno...kolega mu ukratko objasnjava da vec danima ne moze nabaviti neki lijek pa je mislio da ga mozda on (Kres) ima u svoim zalihama ili ga moze dobiti kod UNPROFOR-a."Koji ljek ti treba?" pita Milan uzurbano...(pred dezuranom napetost raste)... ..."P I R I M I D O L , doktore"!!! ... "Majmune jedan, nek ti m... piri i GOR i DOL,jeb...." i mi dalje nismo culi jer smo skoro zaglavili vrata,vecina nas se zaustavila u parku izmedju Suda i Opcine a inspektor je stigao iza robne kuce...satima se nismo vracali u stanicu zamrli od smijeha ,a u kasnijim burnim dogadjanjima nisam uspio saznati kako je izgledao prvi susret izmedju kolege u plavom i dr Kresojevica... pozdrav iz doline.... [/quote]
|
|
|
Post by kumc Jovan on Mar 31, 2012 12:59:20 GMT -5
....Reko da malo prekratimo...raspisali ste mi se nesto,... nemoze cojk doci do rijeci....Prica ode o mome "kumicu"( na Kordunu svako ima barem desetak kumova stokakvije...starinjskij, svojih, vjencanije, krstenije "na sakama", laznije kumova itd )...Parketaru Gusicu...Zna dosta svijeta moga "kumica" Jovana,... omalen..svadje ga ima.. ne mogu karmine proci u naseme kraju,a i sire da "kumic" nije tamo. Svima on oda postu, al iza stola se ne dize lako....tako na ednim karminama drustvo mu pravi stara Perisinka ( inace narodni ginekolog...kad cura pocne naglo traziti kiselije krastavaca,a menstuacia izostane..pravac "doktorici" Perisinki, na razvaljivanje )...Jovan, nako omalen ( noge mu uvjek vise kad sjedi na kakvoj klupi ), malo se uvjek siri kaj paun.... rado bio zeru veci neg sto est. To mu veli i Perisinka. "Est, Perisinka, tako je, malen esam...al sto je u radnji nije u izlogu...imam ja zato velk mandovan...nebuni se bome nijedna....Stara Perisinka ce na to": "E moj Jovane, ti sav da se u k_rac pretvoris, opet bi bio malen! " ;D.... pozdrav cordon
|
|
|
Post by Perisinka on Mar 31, 2012 13:07:00 GMT -5
Ima sam prilike upoznati nasu "doktorcu"stopirala me prije rata i ja je pokupim ,a ona ce.... dal ti mene poznas janje,reko ne...pa ja sam ti ona sto'e spasila mnogo zena ...Perisinka... Ja se jedva suzdrza od smija znajuci sve njene poduhvate... Cuo sam pricu ovih iz Utinjske da je imala dil sa Utinjskim postarem pa kad naidje atraktivnija "pacjentkinja"ona joj pogleda u" motornicu" pa ce ..aaauuuu nejde moras se opustiti a najbolje bi bilo poslije seksa pa joj preporuci postara u drugoj "ordinaciji". Ova sva ionako izbezumljena pristaje pa kad je Mico dooobro "pripremi"onda joj"doktorca"rjesi stvar...veli koga ta vretenom (naravno steriliziranim) nanisani taj nije pio vode na bunaru PS:Morda bi ovaj iz Utinjske doline ima jos koju dodati on je bolje upoznat sa "ordinacijom" autor: Kapetan Svrdlo
|
|
|
Post by kumstvo on Mar 31, 2012 13:17:59 GMT -5
Zimi se polako pa ce ekipa mozda proraditi...rece Cordon da nas nema ni za odjeljenje, ma kakvo odjeljenje-ni za posadu one njegove kornjace...jedino se joja nejavlja,samo proviruje.... ..nego citam ovo gore o "kumicu" pa mi se cini da Kres pise sa malo sarkazma o kordunaskim kumstvima, kao starinska,pa vjencana,pa lazna...ali sto je moja familija imala staro kumstvo...e to je bilo postovanje...mislim da Cordon i Kapetan poznaju svaki bar jednog od brace-Milan i Zdravko Bucan, spicnamet Pupini...Milan Pupin je bio kod Parage a Zdravko mislim kod Cordona ...e to je danasnja generacija tog starinskog kumstva a njihov prandjed Gmitar je do te mjere postovao KUMSTVO da nije dao da njegova krmaca ide pod Godicevog KUM-NERASTA...nego jadnu krmacu gonio preko sume u Sjenicak ili Trepcu...a danas??? ...pozdrav iz doline... autor: Utinjska dolina
|
|
|
Post by sarena krmaca on Mar 31, 2012 13:20:26 GMT -5
Hahahaha eto malo je potrebno da neko nesto kaze pa se odma sjecanja roje... Ovdje smo se sakrili nit nas ko vidi nit cuje pa moremo lajati kaj psi a na kraju tesko je i ispricati nasu pricu a da ne lajes kaj ceno... Kad spomenu gore nerasta ja se sjeti djeda naseg zajednickog prijatelja(znas ti kog). Stari bio nadrt sto bi rekli nakurac nasadjen a sa babom se slaga kaj ceno i krmaca na koritu... Odagnali oni krmacu nerastu u susjedno selo,al kima nije bila za sex pa nazdeni poceraj amo tamo...ma kakvi ni da cuje Vide da od rabote nema nista i krenuse kuci i nisu ni iza prve zivce zamakli a stari se okrenu i nako prekorucce odvali babu po nosu. Jadna zena sva krvava u bugaranju da sta je ona kriva a stari ce da joj jebe nanu njoj i krmaci...esam ti lijepo reka kupi bjelu krmacu sa crljenom pickom a ti uzela ovu sarenu sa crnom pickom pa nikad neznam sta oce ;D
autor: Kapetan Svrdlo
|
|
|
Post by krava koja vodi on Mar 31, 2012 13:25:56 GMT -5
Evo vako to otprilke izgleda nakon citanja kapetanovoga teksta...Najprije se zacenem smijuci se, pa onda udare suze od smijanja..pa opet smijanje...da se nadovezemo malo na kapetanovu pricu tematski...Ovaj put se radi o materi i sinu...Krava "vodi" ( za razliku od krmace koja se "cera"...e bogo moj ...kordunaskije prikladnih izraza, kad njoj treba ona stvar ), pa bi je trebalo odvesti pod bika. Odveli je "pre'brda "....al kravica nesto nije imala taj put volje...i vracaju se kuci neobavljena posla, ljucani... Sin ju vodi za stricic, a mati ide otraga,...stara vec,.. iznemogla... , podbacajuci se stapicem...Udarilo sunce pa ce se malo skloniti u ladovinu...Veli mati kravi "Ja te jeb'la, sto njesi cela "stati" "...Sin ce na to: "Ma muchi mati....nije njoj do toga kaj ni tebi ! "... pozdrav cordon
|
|
|
Post by Ceranje on Mar 31, 2012 13:29:04 GMT -5
..Kad smo vec kod ceranja...Evo jos jedne price, cuo sam je od Nikice na placu u Vojnicu ...Ima nekav Devic , gore na Radmanovcu nerasta...inace sirotinja pusta,.. ( pa mu tu taj biznis sa nerastom bio kaj "dopunska djelatnost")...Dovela nekva nasa isto takva sirotinja kaj sto je i gazda nerasta svoju krmacicu "pod prasca" ( ..cinilo joj se da se "cera"...valjda je imala crljenu picku )...Kad je nerast obavio, to sto je traba obaviti...zenica siri ruke, veli gazdi da nema sa cime platiti...Devic i sam sirotinja, razumije zenu, pa joj veli... "A jebi ga, ...skaka po njoj skaka po sljivaru ! .... pozdrav cordon
|
|