|
Post by Cordonova pricica on Jan 22, 2009 13:57:25 GMT -5
>LUDI KILOMETAR< autor: Cordon (kopirano sa MojKordun) Cordon:..........>>>>>>>>>>>>> .....Obzirom da je u gostionama veselo...i uvijek ima zajebancije, otvaramo mali kutak za kordunaske zajebante, pod nazivom "LUDI KILOMETAR"....Svaka slucajnost sa Vojisnickim ludim kilometrom je nenamjerna... .......LUDI KILOMETER ....je promjenjiva ili kako se to strucno kaze varijabilna velicina....mjeri se po broju ( bojim se da cu upotrijebiti neprikladan izraz) "likova" po kilometru duznom.....Sto se sela Vojisnice tice on se jedne godine selio ispod samog Biljega kod Mazalica, pa se poslje penjao uzbrdo do Kosica...onda se naglo povlacio pa pocinjao Kod Osepa i Kikrikija .....pa uz Crkviste pravac Kvestama ...( u zadnje vrijeme nije daleko od Cvije )....pa do Skrgica brijega, Skerina i Patoje....Bakse... pa do Duje Radovica.......pa nazad Djoki Rkmanu, pa do Vujica zavoja i Borka zelejznicara ( osnivaca partizanske stranke)........pa opet niscesetu Braci Perisinkinom....jedno vrijeme je bio na onoj ravnom dijelu ceste kraj Eremica.... ....Da otvorimo sluzbeno "LUDI KILOMETER" jednom vojisnickom dogodovstunom...... Glavni likovi su PATOJA, BAKSE i stari SKERIN .... u Radovicevoj gostioni MILOS SKRGIC poznatiji kao "SKERIN" i "PATOJA" ( zavodi pjesmu cije rijeci nezna stari Skerin ) ......... ...( jedina mana ce biti to sto ne postoje takva vrsta slova kako je stari SKERIN govorio...on je umjesto S ( sa kvacicom izgovarao S sa crticom....a to je slovo susukalo i dodavao ga je prije nekih rijeci u izgovoru, sto je njegovoj prici davali poseban ton...usput bi stalno desnom rukom nesto "sjekao"po svom stomaku..)....Mjesto dogadjaja je cuvena vojisnicka gostiona "Idu dani" vlasnika Duje Radovica i njegova oca Milosa i najbliza okolina......Piju tako Patoja, Bakse i stari Skerin. Dobro podnapiti krecu subotnje veceri svojim kucama. Fajront je...Radovici zatvaraju birtiju....Trojka tone u mracnu i maglovitu noc, teturajuci cestom.... Taman kad su odmakli pedesetak metara na samom mosticu kraj njih sudaraju se u gustoj magli "lada" ( vozit ce je neki decko iz D. Budackog...krenuli na zabavu Vuji Crevaru ) i jedan crveni "opel kadet"...Kako su se djelovi auta rasuli, a ekipe iz obadva auta poispadale sa obadvije strane ceste.....prikupljaju se i prebrojavaju se...."Jesu li vasi svi na broju".."Jesu"..."Jesu li vasi svi na broju"... "Jesu sva su cetviorica odje".....Odjednom se cuje iz magle glas starog SKERINA ( Skrgic Milosa), koji stoji na ivici mostica i zacudjeno pita .... SDECKI ... SDJE SU SMOJI....Decki pitaju Skerina, sa kojim si ti autom? ( misleci da je i treci auto sudjelovao u nesreci ) ....... Skerin odgovara ....."SDECKI....MI NJESMO SA NIKAKVIM SAUTOM....MI SMO SPILI ... TU SKOD SKUMA SDUJE....SJA, SKUMA PATOJA I SKUMA BAKSE !!!)...Iza Skerivih ledja cetveronoske baulja Bakse, sav od trstike i blata izvlaceci se iz barice na cestu ... Kuma Patoju je viraum prebacio preko staketa Kurijine pilane, odakle se ubrzo javlja kumu Skerinu da je citav.......... .......ako je neceg bilo na Kordunu onda je bilo dobro zajebancije....Bas proslo ljeto sjedimo na terasi kod Markana na Korani i naravno ima dobre zajebancije....Za neko vrijeme ce mi utrnuti vilica od smija .. Slusaju nas neki prijetelji Hrvati pa kazu...kako se vi Srbi znate tako dobro zajebavati...kakao vi to imate a mi nemamo....Reko ..jebi ga vi imate ono sto mi nemamo.... Vi imate PSTP!!.................................<<<<<<<<<<<<<<<
|
|
|
Post by ElTukanova pricica on Jan 25, 2009 10:02:51 GMT -5
>LUDI KILOMETAR Radonje<autor:ElTukano (kopirano sa MojKordun) >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>....................................................I mi u Radonji smo imali ludi kilometar...Taj se protezao od Pole do Mijalovica,a po potrebi se znao i produljiti sve do zutoga puta...Upravo u gostioni kod Pole je bilo glavno mjesto za popiti i ismijati se do mile volje,ponekad tako jako da moras ici kuci prije reda,jer stomacni misici pocnu da se grce od smijanja...Ma kako proci kuci iz Vojnica a da se tu nesvrati? Ma nema sanse,nek sve gori al mora se makar piva sa nogu uz sank pop'ti pa nek i sjeno pokisne. E sad neko more da podnese vise a neko manje pica.Ovi malolitrazni uglavnom se odma strovale i valjaju po grabama dok neko ne naidje da ih odvuce ako se u medjuvremenu neki ceno ne popisa po njima pa se nabrzaka otrezne...A bilo je i momana koji tuku po litru vinjaka il gajbu pive. A onda kartanje,obicno bela ili snaps.U pice naravno a ponekad i u jelo. E tu se znalo,uvjek naleti neko sa strane kao narucen,kao fali im treci i slicno,a stari lisci tako dobro znaju uvjezbane znakove da ih nebi ni kamere u Las Vegasu lako provalile.A onda zna se,sigurna pobjeda i pice na racun namagarcenog.Pa kad zamakne nastaje smijanje,jebase ga momci...E onda uvece krecu price iz rata...Ma nemos to povatati sa strane,jer nemoze jedan da doceka da drugi zavrsi sa pricom,pa sebi trazi drugog sagovornika da ga saslusa,pa ako si nedje izmedju naculio usi,treba dobra koncentracija i da opet na kraju nista neshvatish,a moras potvrdno klimati glavom malo na jednu a malo i na drugu stranu...Pa kad naidje momenat da jedan ima svoju verziju,a drugi veli e nije bilo tako nego ovako..Tu zna da zagusti i da se povataju za koljere na kosulji,a ponekad i sake prorade,al to se zacas zaboravi ko da nista nije bilo....idemo dalje....Dezurnih lazova nije falilo,pa kad nekom dokurci prica onda obavezno ide ono "Ajmo se klad'ti da je tako". A kladjenje opet u zna se-pice za cjelu gostionu,tako da nema promasaja ko got dobio.Jednom Djuka S. veli nakon pojedenog mesnog dorucka od 15 dkg,e sad bi pojo jos 9 komada kad bi neko cio plat'ti. I plate mu moj caca i Stevo M., ma odera je sve i kilu kruva pride,sve se smije i usima mrda.E jos kad bi mi bila i teglica faferona...I to je smastio... I onda opet smijanje,zajebancije nefali,Pole i Anka kao rodjeni za to.I sad se sjecam njegove price kad je u jednoj familiji bio jedan deran,najmladji a i malo ogranicen,pa sve sto bi bilo tjesno starijoj braci,zna se,to je za bracu...Ozenio se jedan od brace a ovaj mladjani sve poskakuje i pjevusi,pitaju ga sta je,a on veli ma cuti,ako snasha bude tjesna dace je meni hehe ................................................................<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
|
|
|
Post by Utinjska dolina on Jan 26, 2009 1:41:58 GMT -5
>Pricica iz Utinjske doline<autor:Utinjska dolina (kopirano sa MojKordun) >>>>>>>>>>>>>>>>>.............................................................................Cadjo, doce na red i prica sa zbora iz Tusicovica(Tuslovca), jos joj nije vreme jer su i Tusilovic i prijatelj koji je glavni protagonista price sa onu stranu Medjedjaka ili pre'o vode kako se to kod mene kaze, a jos ni izdaleka nisu iscrpljene teme iz moje doline, mi samo isto imali svoj "kilometar" cak mozda i duzi nego onaj Voisnicki ali nije dovoljno obradjen na ovim stranicama pa cu se ja za sada zadrzati uz , kako ti to rece "STREKU"!!! Ovde kod mene hladno,snjeg,nema posla,pa se ima vremena za razmisljanje i naravno o cemu ako ne o Kordunu, Kordunu moje mladosti... Utinja- zeljznicka stanica, gostionica "Gligorije",napustene gostionice "Kod vesele Ljubice" i "Tri bagrema" iz vremena prije zatvaranja rudnika Bukovica dok se tu pretovarala ruda sa zapreznih kola na zeljeznicu i pilo se na recku...Zatim posta,nekoliko kuca i naravno zadruga (Prodavnica PPK "Karlovac") u kojoj su radili junaci moje danasnje price-nazalost obadvoica pokojni-Bog dusu da im prosti-... Mladji poslovodja,i stariji pomocnik, bivsi traktorista u rasformiranoj PZ Utinja, obadvoica tihi,dobri,voljni da pomognu, ali i da naprave zaj........ kad god im se ukaze prilika! Zima,nema musterija,vatrica pucketa,a njima dvoici kad je dosadno izadju naizmjenicno u dvoriste zadruge da cijepaju drva koja je tu dovezao PPK i ostavio ih iskipana na hrpi,a on cijepaju za dnevne potrbe.Ono sto pretekne sloze ispod streve za kisne dane ili kad je jako hladno i uglavnom se zalihe ispod streve povecavaju...Ali jedan dan zove pomocnik poslovodju i kaze:-Meni se cini da ovih drva svaki dan fali,ne puno ali fali i to samo ovih iscjepanih-...Ma to se cini i meni, ali nista nisam htio reci, racunam da me vara oko poslije sinocnje bele u "Starom mlinu", ali hajde da provjerimo...I taj dan nacijepase vise drva,slozise ih uredno i u jednom na vrhu izbusise rupu te u nju smjestise inicijalnu kapslu br.8 (to je ona koja se stavlja u dinamit sa kojim se najvise pucalo tada na svadbama),rupu maskirase i drvo pripremljeno za "testirunje" uredno vratise u red ispod streve...Sutradan prije otvaranja ducana navratise u dvoriste kad tamo opet fali drva ukljucujuci i ono namjenjeno za testiranje...Preostalo je samo da se ceka na vijesti...Oko 10 sati ulazi u trgovinu njihov znanac,ne zivi daleko od trgovine i redovna je musterija-barem popije po pivo...I taj dan naruci pivu,sjedne na praznu gajbu i kao uzgred pita imaju li oni u trgovini mozda rezervne "table" za "GORANA", kao njegove sinic pukle od necega...Naravno, nema rezervnih "tabli" ali oni mogu naruciti iz skladista u Karlovcu novi sparet,moze lijevi ili desni,dobro da je dosao bas danas jer im sutra stize roba i netreba dugo cekati, a znadu njih dvoica da je kriza pa moze i na kordunaski oblik odlozenog placanja-VERSIJU-sve pogodnosti nabavke spareta su tu...ali nikad im vise nije pofalilo ni jedna treska iz dvoriste, a kamoli klavurak ............................................<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
|
|
|
Post by lanac za motorku on Jan 27, 2009 12:46:04 GMT -5
>LANAC ZA MOTORKU<autor:KapetanSvrdlo (kopirano sa MojKordun) >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>..........................................................Eeee koji je to tandem bio i kako su se nji dvojica nadopunjavali to je bilo neverovatno. Ja se i danas slatko nasmijem jednoj njihovoj zajebanciji a kod njih je svaki novi dan donosio novu. Vreme nestasice kave i lanaca za motorku i onda je poslovodja zna skociti do Beca i nije bilo krize. Lance si moga kupiti na metre i onda zavisno od modela sjeces i njitas. I tako dodje jedan dan dezurna musterija treba mu ta i ta duzina i dok ovaj izmjeri i zanjita on ce dabome prebti koju sa prisutnima sa neizbjeznom pivom u ruci. kad je posa kuci uzo lanac za njega namjerno zapakovan u kutijicu ne radi nekih posebnih zasluga nego su mu naopako okrenuli lanac i tako zanjitali. Normalno da on nije vadio iz kutije i provjerava nego kad je dosa kuci nebi ga razmota da listas kako god obrnes nejde . Ostavi on to pa ce ujtru svedno u ducan i rjesiti problem. Pridje polako ovom mladjem pa ce mu se pozaliti al tiho da se necuje ...sunce ti nejebem ja neznam esam li lud al nebi ga razmota bog . Ovaj strogo ozbiljan veli ostavi tu pa cemo kasnije pogledati dok rjesi musterije. Ostavi on na pultu kutiju i normalno odma medju ljude na divan a onaj krijomice zamjeni kutije. kad se razisla guzva zove on njega...sta velis ti sta nije uredu sa lancem i vadi ga iz kutije al normalno sad onaj pravi. Razvuce ga a onaj nemoze ocma vjerovati ...nedjelju ti jebem ja sam juce proba sve moguce al nejde pa nejde i normalno plati rundu misleci da je rjesio problem. Dok se on promuva po ducanu tgovac mu jope zamjeni kutije i on ponovo odnese kuci onaj krivo zanjitani lanac . E bome sutra ujtru im je poco spominjati mamu jos dolje od Peke. ..................................................<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
|
|
|
Post by zavicaj on Feb 4, 2009 10:47:08 GMT -5
Cadjo evo nesto sto sam jutros cuo,prosidba naseg slavopoljcana. Decko mlad zadnja prilika da se zeni,culi ima u Stipanu cura,skupila se ekipa zafrkanata mladozenju u auto i k curi. Usput mu reku mi cemo pricati ti suti.Tako i bilo pocela prica hvalenje mladozenje ,nisu morali puno nagovarati mladu ona pristala,al im veli ja nemogu veceras ici dodjite drugi put.Oni napali zasto ne odma? Nemogu imam ono kod sebe brani se ona. AHA zbog tog sam ja i dosa iz coska se javi mladozenja!
|
|
|
Post by Cadjo on Feb 5, 2009 14:06:23 GMT -5
Pozdrav Nine ! "Decko mlad zadnja prilika da se zeni"...a cura , da nije bila 'stara koka', da si ti bio sa njima, sigurno bi posla , a ovako drugi put. Da niste mozda Dzaju zenili
|
|
|
Post by zavicaj on Feb 7, 2009 5:43:00 GMT -5
Nije Dzajic,on se ozenio iz Kupljanske,on nije isao u prosnju,njegova Nada kad ga vidila nije mogla odoljeti,takva prilika se pruza jednom u zivotu. Samo da znas Cadjo , Dzaja se priprema za kandidaturu za mjesto predsjednika opcine,ako bog da Dzajic ce biti predsjednik,ima sve predispozicije u odnosu na protukandidate. A sto se tice prosnje mlada je zavrsila u SL polju iz drugog pokusaja.
|
|
|
Post by milicajac Buljo on Feb 10, 2009 13:36:51 GMT -5
>Hotel A B E Z < autor: KapetanSvrdlo >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>....................................................Ovo mi je bila omiljena tema tamo na Kordun cafeu al ga jebi kad se mi najbolje razigramo prdne sajt pa vise neznam ko zasto i kuda! Nevolim se ponavljati pa ako je neko vec procitao ovu dogodovstinu valjda nece zamjeriti. Radnja se dogadja u Vrginmostu u vreme kad je bog po zemlji isa sajmeni dan(cetvrtak)u "hotelu"Abez...kako ovo hotel gordo zvuci . Uz Ljubcu Klickovic jedan od elitnijih ugostiteljskih objekata nek mi Raso ko rodjeni Vrgomoscan neda lagati . Prasci prodani dobro se trzilo pa to treba i zaliti al je problem kad treba mjevur izprazniti a sanitarni cvor tako uredjen da je lakse bilo proci minsko polje na turnju neg doci do cucavca a da nestanes u govno . Svako normalan je zato pisa na samom cosku kod ulaza pa tako i ovaj moj junak inace pronicljivi staracak!! Normalno uvjek budan i oprezan nailazi buljo milicajac i odma dize dreku...dal tu pisas stari,....ovaj ga pogleda ispod skriljaka pa ce nako ladno..a da! Sto dinara izvadi pa ces drugi put pazti dje pisas a stari ce ladan ko spricer...evo tebi dvista ja sam i prno prije neg si ti naisa ........................................................<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
|
|
|
Post by mrki78 on Feb 17, 2009 9:29:51 GMT -5
KORDUNASKO ŠIŠANJE!!!
Evo da napišem i ja jednu od istinitih i šaljivih prica sa Korduna(bilo na kordun kafe)! Moj djed Sava je bio jedan od onih samoukih Kordunaša koji su se petljali sa svim i svacim i vjerovatno zbog životne situacije bili prisiljeni da nauce mnoge da tako kažem poslove,pa je on izmedju ostalog znao i da ošiša covjeka onako kako su se ljudi u to vreme šišali.Naše prve komšije bili su naši rodjaci Janjici a djed Milic Janjic bio je stari kovac i bio je poznat po velikim brkovima.Ðed Milic je volio kao izmedju ostalog i velika vecina Kordunaša da popije po koju više.I tako jednog dana dodje on onako pijan kod djeda Save da ga ovaj ošiša.Ðed ga je pitao "Milicu kako da te ošišam",a djed Milic rece "Skidaj sve",misleci pritom na šišanje do glave.U toku tog šišanja djed Milic onako pripit je i zaspao,a moj ti djed Sava ne samo što ga je ošišao do glave nego mu je i skinuo brkove i obrve,tako da djedu Milicu nije ostala ni jedna dlaka na glavi.I nakon završenog posla probudi djed svoju mušteriju i pošalje ga kuci,ovaj ne very *friendly* personeci ništa ode.Za koji minut dodje baba Mila odnosno žena djeda Milica i rece "Pa Sava što uradi od Milica",na što je djed Sava odgovorio "Jerbo,Mila on je meni reka da skidam sve"! Eto tako je proteklo jedno od Kordunaških šišanja,i želim da istaknem da poslje ovoga nije bilo nikakve ljutnje od strane djeda Milica,jer su takvi šaljivi dogadjaji bili poznati u našem selu i samo se gledalo ko ce kome da podvali.I dan danas kad se sretnemo sa nekim od Janjica sjetimo se kako je prošlo šišanje izmedju naših djedova i slatko se nasmijemo…
|
|
|
Post by Bozo Zec on Feb 22, 2009 21:29:31 GMT -5
>Gostijona kod kuma Mise Keke< autor: kap.Svrdlo
Da nam ova tema nebi riknula ja cu ispricati samo jedan od bisera ,naravno istinit. Bozu Zeca vi skoro svi znate a i njegove bisere, al zbog ove mladje raje da ispricam samo jedan. Radeci prije rata u elektri Vojnickoj obicaj je bio da se ujutru rano kod Mise Keke najprije ode na pricest pa onda kad je dzigerica dovedena u stanje mirovanja na posa. Naravno to je sve bilo pod izgovorom jutarnja kavica, a uz kavicu se osmrkne pet sest malije konjacica pa si ti brale moj vec oko pola sedam bio svoj na svome. Tu se ujtru skupljala samo elita, mi banderasi, vozac zitoproizvoda, nezaobilazni mljekar i eventualno kakva prenocna budala. Jedno jutro zatvoreno,koda nas je grom pogodio tobos svima kava fali . Sta se ubiti desilo, saznali smo sutradan,Dosa Bozo Zec prije nas, a Keko dovo nekvu ludaru iz bosne pa ce se ujtru pozalti nasem Bozi da je glava rastura, a ovaj dusevan kakvog ga mama rodila, veli, ma znam ja sta je glavobolja, mene to pojede pa sam narucio specijalne tablete iz njemacke. Ode u auto i donese onaj stari osigurac od keramike(stara verzija osiguraca 12-24 V)samo mu onu zicu izvadio.Ona sva sretna popije "tabletu",al ce Bozo da je zaboravio da su to strasno jake tablete da mora najmanje dva sata da prileze jer da postoji mogucnost da se srusi. Ona jedva docekala, osla leci mi ostali bez jutarnjeg dopinga a ona bez posla.
|
|
|
Post by Ljubica on Mar 5, 2009 1:28:52 GMT -5
ESI PRODA KRAVU ? U ona starija vremena kad se stoka vodila na sajm jer prevoza nije bilo odluci Jovo da iz Rusevice vodi kravu na plac u Kladusu.Ima tu da se potegne oko desetak kilometara, a sedmi mjesec - zvijezda upekla.Poranio on , odveo kravu na striku i ko po napasti, pijaca bila slaba, a i on trazio malo previse pa tako krava ostade neprodata. Sta ce, valja mu ponovo, po najvecoj vrucini pjesaciti deset kilometara, a vec je bio u godinama. Ide on tako i vuce kravu za sobom.Vrucina, krava nece da ide,..... Kad je stigao do Selista, vidi ga Ninko (a sreli su se i kad je Jovo u jutro polazio za Kladusu) pa ce onako, samo nesto da kaze: - Esi proda kravu??? - kao da ne vidi da je ovaj jadnik teskom mukom vuce - Esam je jeba - odgovori Jovo i produzi dalje. ;D
|
|
|
Post by lane on Mar 7, 2009 11:16:45 GMT -5
Eli Ljubice.,ovo mora da je bio Jovo Ribic..? ;D ;D
|
|
|
Post by Ljubica on Mar 10, 2009 0:51:05 GMT -5
Lane, da to je bio Jovo Ribic, a Ti?, mora da se poznamo? Evo jedne muzeve pricice koja se desila na Baniji: SIN IZGUBIO CACU Javili Mitru iz bolnice da mu je caca, vec dosta star i bolestan umro, te da ga sa »škrutom«, tako u glinskom kraju nazivamo mrtvacki sanduk, prevezu kuci radi sahrane. Prispio Mitar onim svojim konjickima i nekim taljigicama i kad je sve podmirio s bolnickom administracijom, poveze oca kuci, a usput mu se pridruži jedan komšija koji se isto iz Gline vracao pješke kuci, a i da pravi društvo Mitru, ipak je on u žalosti za ocem. Voze se oni tako, ponekad pogledaju na škrinju, pricaju o svemu, dug je put, konji polako kaskaju, okovani tockovi tandrcu po kamenu koji ponegdje viri iz prašnjavog seoskog puta. Tako se oni zapricali i na jednoj uzbrdici, kad su bili vec sasvim pri vrhu, osvrne se Mitar, kad ono nema škrinje. Skliznula »škruta«, …Mitar zavapi: »Ajoj, nema meni moga cace!« A ovaj komšija, da ga utješi: »Muci, Mitre, nemam ni ja svoga, svi jednom moramo ostati bez roditelja, šta ceš, tu se ništa ne može«, a nije ni vidio da nema škrinje. »Ali izgubi ja cacu!« »Ma dobro, i ja sam bez cace pa živim«, vec ce komšija nestrpljivo. »Ma ostade škruta dolje u strani« i tu se tek objasni nastala zabuna. Vratiše kolica u podnožje brijega, ponovo natovariše sanduk i konacno s cacom kuci.
|
|
|
Post by utinjska dolina on Apr 24, 2009 0:21:10 GMT -5
...upeklo Augustovsko sunce,Sveti Ilija,zbor u Tusilovicu,daleke (ili mozda ne tako daleke)ali sretne 80 i neke.Sa cirom do Karlovca,a onda "Autotransportom"do Tusilovica u zbor.Spustamo se niz Slunjska brda, kad odjednom ljetna oluja,ona brza sa dosta jakim vjetrom,malo kise i za desetak minuta sve je zavrseno,samo pokupljena prasina,malo osvezenje,orosena trava i izlazimo iz autobusa ponovo po suncanom vremenu...Prvi poznanik koga sretam u zboru je nas prijatelj Cordon,oblizuje prste i kaze kao za sebe: "Jebiga, kratko potraja..." Ja zbunjen pitam -Ko- "ova oluja, ma znas zatekao sam se pod malim satorom ovog sto pece kotlovinu (za vasu informaciju to tada nije bio biznis Nikice Skrgica),satorcic mali na cetiri koca, samo da pokrije kotao,a kad se digao vjetar vice gazda -ljudi drz'te sator da ga puvar ne odnese...Normalno, kaze Cordon,ja sam se jednom rukom uhvatio satora,a drugom na obod kotla po krmenadle i uspio sam smazati samo dvije prije neg' je ovo stalo,jos sam upola gladan...Morao je kasnije navratiti negdje i na pecenje ,ali vise nije bilo nevremena do kraja zbora... ...pozdrav...
|
|
ljubitelj polovnjaca
Guest
|
Post by ljubitelj polovnjaca on Apr 25, 2009 0:10:41 GMT -5
... morat cu te malo ispraviti...naimene, istina je da je naislo nevrijeme i veliki "puvar" kako nasi kazu ( isao se valja malo Sv.Ilija provozati ) , ali ja se nisam uopce vatao satora...Gazda sto je pekao kotlovinu ( znam da mu je ime Janko..mislim da je negdje sa Zumberka ), ..on se objesio rukama na konstrukciju satora...i zove ljude u pomoc da spase sator...Ja prilicno gladan ( najprije sam se izmorio na Korani cerajuci uzvodno kanu, a kasnije popreko pjeske iduci zajedno sa Milenkom Petrovicem i dvjema polovnjacama, malo starijim curama iz Trupinjka, ..usput smo se malo provaljali u sasu kad se predje Radonja... ), a novaca mladji studenti nikad nemaju (...tu sam istu vece, odnosno zoru bio zahvalan Bozi Zecu da mozem samo krisku kruva zamociti u "samotok" koji se cijedi sa prasaca u pecani )...Dok su drugi spasavali sator, ja sam bacio oko na kotao, na cijem su rubu bile ucvrcale, tek ispecene krmenadle..Ja sam maznuo na brzka jedno desetak komada i pobjegao iz sjenika familije Bijelic koja se nalazi ispod crkve Sv.Ilije , i lagasko na tenane jeo ( isao sam samo u "puno" meso krmenadala... a to znaci da nema glodanja kosti...) zalijevajuci to pivicom, za koju sam nekako skuca... ...e tako to bi...nekad.. ...kad je naceta ta tema oko zbora za Svetog Iliju u Tusilovicu. moram ovim putem pohvaliti Svetu Licinu...Oni su grupom ljudi prije prvi put nakon "zadnjega" rata pokrenuli zbor, prvi puta 2003 godine...U pocetku je bilo 15-ak ljudi , da bi 2007 9 na kojem sam bio zadnji put ), mozda bilo vise ljudi ( narocito nasih mladih ), nego ikada prije...jednostavno se nije imalo gdje parkirati... pozdrav cordon
|
|