JA VOLIM >MOGA TETKA<
Bio sam dobar djak, ali u prvom razredu na polugodistu, prva ocjena ,za moju pokojnu mamu i ujaka ‘rado ocekivana ocjena’ mali Mico dobiva ocjenu’vrlo dobar’, jedino je Milenko Petrovic (Pajin) dobio ocjenu ‘odlican’…bilo im je zao, tetki Milici (Milenkovoj mami) nelogicno, da je njen Milenko dobio’odlican’, a mali Mico Dragin ‘vrlo dobar’, a tako je dobro znao racunati, crtali, lijepo pisati, bolje nego njen Milenko pa ce ona otici kod uciteljice Mice Martinovic i upitati kako se to moglo desiti???
Kaze njoj uciteljica Mica, da na ‘zasjedanju nastavnickog vijeca u Vojnicu’, mladi nastavnik matematike Stevo M. se usprotivio da ‘mali Mico Dragin’ dobije ocjenu ‘odlican’ jer on to nezasluzuje svojim ponasanjem i tako je odlucilo ‘nastavnicko vijece’…
Bilo je zao Tetki Milici i Paji, saznala je to i moja mama, i njoj je bilo zao, mozda i najzalije jer svaki roditelj ocekuje zeljno prvu ocjenu svoga djeteta, ja nisam ni znao sto se desilo, na kraju godine to se ispravilo, prosao sam sa ‘odlicnim’
A sto se zapravo desilo???
Mladi nastavnik matematike (5-8 razred) Stevo M., bio je MOJ TETAK…Banovac iz D.Klasnica, veoma strogi nastavnik, mnogi su ga zapamtili po njegovim metodama ucenja matematike ‘izvlacenje usiju’ i ‘zulufa’…cuo sam da ‘sapcu’ moja mama i tetka Mara da njenom Mesku (Mirku Mocanu) usi dodju sve crvene koliko ga i ‘njegov’ tetak voli i vuce za usi, tako kaze i Jeja Postic sa svoga Djuru…takodjer cujem da sapcu kad su pratili tetku Milju i tetka Stevu u ‘dubokom putu’ iza njih je baceno nekoliko busenova zemlje, i dasu to sigurno uradili njeni decki…itd,itd…
Mislim ja nako ‘maci’,6-7 godina, kako ce meni tek izvlaciti usi kad ja budem ko Mesko i kad budem isao u 5.razred, oce li me to jako boljati…pa opet mislim, kako su oni hrabri pa su bacilli na njega ‘busenje u dubokom putu’…nevolim bas ja njega, a opet ga se i jako bojim…kad dodje kod nas sa tekom svi mu podilaze, cijelo selo, narocito ovi cija djeca idu u 5-8 razred, a on im predava matematiku…najvise nevolim kad noci i kad se ujutro umiva, pa nasapuna one svoje runjave ruke do lakta, a ja poljevam sa loncicom vode, pere ih po 15 minuta, treba 5-6 loncica vode i svega me zaprska…I tako ga ‘pristojno’ slusam, kao i svi ukucani, a u mojoj ‘maloj’ glavi se mota kako da ‘osvetim’ moga brata Meska i kako da to izvedem???
I dosao je i taj dan, koji ce me kasnije kostati ocjene ‘vrlo dobar’…
Dosao MOJ TETAK kod nasih u kucu, oni ga dobro iscastili (obavezno peceno pile i uvrsen tanjur zupe), izednio on...u selu uveli ‘seoski vodovod’ iz vrela u Catrnji, ona crna plasticna crijeva od dvije coli, uveo i MojUjko vodovod, jednu pipu gore u kucu, a drugu u podrum gdje je bila stala, svi pijemo tu vodu…ali MojTetak nece, kao smrdi mu voda na plasticno crijevo…I posalje on ‘malog Micu’, mene , da vidi kako sam poslusan i brz i da mu donesem u ‘vodarskoj kanti’ vode sa vrela. Vrelo je bilo preko Jovanove luke ispod puta, pokraj stijene…u vani kisica pada, a meni se bas i neide i sine meni ‘LUDA djecacka IDEJA’ kako da ga za_ebem…uzmem ja kantu, moju sarenu ‘kapu sa kituljom’ da nepokisnem, i pravo u podrum…naspem ti vode 1/3 kante, koliko nako mali mozem nositi, pricekam 10-tak minuta za put koliko mi je trebalo do vrela i natrag, malo se poprskam sa vodom po ‘maji’ i kapi kao da izgleda da sam pokisnuo…
I donosim vodu Mome Tetku , ceka vec ‘blistavi’ kriglin specijalno opran za Moga Tetka…a u meni, sta se desavalo???...sve mislim primjetice, onda sam ga nadrljao gore nego Mesko, kolike ce mi usi biti?....zagrabio tetak loncic vode, imao je obicaj da prvi gutljaj zadrzi u ustima i napravi kao ping-pong lopticu na obrazu…kad je to uradio i zastao, pomislio sam, sad je gotovo , primjetio je moju smicalicu…ali ne, proguta on i popi cijeli kriglin vode i rece:”EVO VIDITE RAZLIKE, OVO JE PRAVA IZVORSKA VODA, A NE TA VASA SA PIPEEE” (Banovci istegnu rijec- pipa)
Izidjem ja van, u meni nesto laknulo kako sam uspio ‘za_ebati’ Mog strogog Tetka, otidje on sa svojim ‘kolibricem’ u Vojnic, a ja nako ‘maci’ jedva docekam se pohvaliti mojim i Mocanima,… nije mojoj babi bas bilo milo kako sam zeznuo ‘njenog zeta’,…ali svima drugima je bilo milo…proslo neko kratko vrijeme, a netko mu isprica kako ga je ‘mali Mico’ zeznuo…taj sto mu je ispricao mislio je da ce to MojTetak primiti kao salu, ali vraga…desilo se ovo iz pocetka price, Mali Dragin nemoze dobiti ocjenu ‘odlican’ jer ‘nije poslusan’….hahaaaaa
I danas poslije cetrdeset i kusur godina,kad mu neko pomene ovu ‘salu’ nije mu bas milo….ali ubrzo se promjenio MojTetak,… u Knezevic Kosi i Kokirevu, sprijateljio se sa svima onim kojima je ‘cupao usi i zulufe’…zavolio je i ‘malogMicu’, a i ja sam zavolio ‘MogaTetka’…jedino, kad se napijem (samo jednom u zivotu), cio sam ga tuci…hahaaa
p.s.Brane Janjicu, dali je i tebi predavao matematiku MojTetak, i kolike su ti usi bile???