|
Post by Cadjo on Jan 11, 2008 23:30:05 GMT -5
Ovih dana dobio sam Novogodisnju cestitku, koja me jako obradovala, ali malo i zainteresiralo tko ju je napisao i pronasao sam LJUBICICA MOJA , napisala je cestitku i jos mnogo lijepih pjesmica na temu Krajine,Korduna,Vojnica,Slunja, pa cak i ljubavne pjesmice.... NOVOGODISNJA CESTITKA U Novu Godinu osmjehom zaplovi i nek ti se ostvare najdrazi snovi, a probleme stare bez patnje preboli, to ti zele Krajisnici tvoji!!!
|
|
|
Post by Cadjo on Jan 11, 2008 23:33:00 GMT -5
KRAJINO MOJA
Ranjena si oj Krajino moja pogodjena bas u tople grudi. U proljece 91. ranise te neki tudji ljudi.
Ti si bila zemlja od bitaka od heroja slavnije junaka, Oj Krajino krvava haljino..
Ostala si da krvaris sama nema niko da ti vida rane otisla su djeca tvoja na sve cetri strane..
Ne tuguj nam zemljo mila ponosno nam uvijek budi jednog dana vratice se oni tvoji dobri ljudi.
Oj Krajino moja mila jos uvjek te rane bole nemoj nikad da se predas Krajisnici tebe VOLE!!!
|
|
|
Post by Cadjo on Jan 11, 2008 23:36:11 GMT -5
OJ KORDUNU RODNO MJESTO
Oj Kordunu rodno mjesto sjetim se ja tebe cesto sjetim se rujnih zora suma njiva i izvora.
Petrove se gore sjetim a i nasih ljepih sela razbacana po brdima kao niske od bisera.
Otvore se stare rane nase kuce rosom okupane tu su bili dobri ljudi a sad zjape opljackane.
Kad se vratim na moj Kordun rosa ce mi umivati lice vesela cu biti kao ptica i nikad se vise necu zvati IZBJEGLICA!!!
Sjedne strane mog Korduna Lika sestra mila,a sa druge Banija uvijek mila sestra bila.
Moj Kordunu u srcu te nosim gdje god bila ja u svijetu stobom se PONOSIM!!!
|
|
|
Post by Cadjo on Jan 11, 2008 23:39:18 GMT -5
IZBJEGLICA
Ja sam ljudi tuzna ptica u tudjini izbjeglica srce mi je puno tuge u mom kraju ptice druge
Slomljena su moja krila oj Krajino zemljo mila pa nemogu da ti dodjem sada ali srce jos uvjek se nada
Srce boli i tuga me slama oj Krajino ti si bolna rana bez svog kraja zivota nam nema a oj tugo,tugo pregolema
Oj Krajino nece dugo proci ticica ce tebi tvoja doci jedno jutro kad zora osvane u tebi ce uvjek da ostane
I u jutro kad zora zarudi ticica ce pjesmom da te budi!!!!!
Oj Korano bistra rijeko sto teces ispod lijepog Slunjskog mosta pokraj tebe ostalo je USPOMENA DOSTA!!!!!!
|
|
|
Post by Cadjo on Jan 11, 2008 23:43:36 GMT -5
KUCO MOJA U VOJNICU
Kuco moja u Vojnicu kraj Radonje rijeke, ostavi te kuco moja devedeset pete.
Zadnji put sam zakljucala kuco vrata tvoja, iz oka mi palo suza nezna im se broja.
Podje i ja iz Vojnica nekud prema jugu.., stade i ja u kolonu Kordunasku dugu.
Kad se tebe kuco sijetim u tudjini dusa jeca oko tebe voce beru nepoznata dijeca.
Jos mi stojis kuco moja kraj Kekinog brda u srcu te svome nosim ocevino tvrda!!!!
To su dani bili srece, vratiti se nikad nece..
A u jutro kada zora osvane stara majka rano se ustane. Za dorucak cicvaru nam sprema a na stolu pogaca se pusi, kuco moja nosim te u dusi.
Zato meni druze pravo reci sta sutra da pricamo dijeci., Kad smo tamo naj sretniji bili zasto smo te OJ KRAJINO TAMO OSTAVILI!!!
|
|
|
Post by Cadjo on Jan 11, 2008 23:56:04 GMT -5
Ove su mi pjesmice najdraze,napisane su na Chatu OK Radija, a pjevao ih je 'moj dragi prijatelj' voditelj emisije >Krajisko prelo< Pedja Puhaca-Brko ...taj dio emisije zove se 'asikovanje'. ;D Oj CaDjo iz Knezevic kose dal te tamo cesto misli nose..? Dal te nose, dal te dusa boli da se vratis ka Petrovoj gori..? Dodji CaDjo garavog ti lica, dodji k'meni ja sam cobanica !!! Dodji CaDjo preko bare, zaboravi ti dolare $$$, setacemo kraj Korane, da nam ljepsi dan osvane !!! Dodji CaDjo, za zivotom nemam vise volje, cekat cu te kraj Petrove Gore !!! Hvala LJUBICICE MOJA za ove pjesmice ;D ____________________________________________________ MLADA COBANICA Sa Petrove gore vjetar duva, cobanica mlada ovce cuva. Sjedi mlada pokraj svoga stada srce ce joj da pukne od jada. Imala je svog mladica bijo rodom iz Vojnica. Krisom joj je dolazio, dok je nije prevario.. Jednog dana on joj rece, dovidjenja zlato moje, ostacu ti uspomena mene ljubi druga zena. Otiso je drugoj zeni i ljubavno gnjezdo svio, na svoju je cobanicu vec zaboravio. Ali ona mlada sjedi, iz oka joj suza pade u Koranu bistru rijeku, suza pade .., i nestade.
|
|
|
Post by Cadjo on Jan 13, 2008 14:04:24 GMT -5
LJUBICICE MOJA , lijepa pjesmica, u srce me dira.....hvala ti jos jednom, previse me hvalis, a ja ti nemogu ni dvije strofe sloziti ;D , mozda jednog dana..... Dodji Cadjo ostavi Kanadu, da prosetas po Kordunu i Vojnicu gradu da te malo zelja mine u Vojnicu da ti sunce sine. Da se sjetis gdje ti mladost osta, da se setas preko Kekinoga mosta. Da obidjes i Petrovu goru i Muljavu gdje si nekad docekivo zoru. U starom Hotelu najljepse ce jutro da ti svane, sjetice te gdje si svoje u mladosti provodio dane. Cadjo momce iz Knezevic kose mnoge cure u srcu te nose ..! U mladosti vragolan si bio al si sada bracno gnjezdo svio...
|
|
|
Post by Cadjo on Jan 25, 2008 13:28:43 GMT -5
Da i ja koju 'prozborim' Srce mi se u prsima cijepa, sve zbog tebe Ljubicice Moja lijepa! Dzaba meni tri godine moje, sto sam Ljubicice oda oko kuce tvoje! Oce Ljubicica, ali neda caca, triput me je ispred vrata vraca! Ljubicice Moja, da mi nisi mila, nebi meni na san dolazila! Ko je mene volio i voli, njezino ce srce da oboli. Sjetit ces se i kad budes stara, kakvoga si imala becara!!!
|
|
|
Post by ljubicica plava on Jan 25, 2008 13:31:22 GMT -5
Ti si Cadjo zauzeti momak pa nemozes ljubicici da dodjes na konak... Ti bi doso ali zena neda ispod oka popreko te gleda. `•.¸¸.•´´`••._.• `•.¸¸.•´´`••._.• Al ti Cadjo reci svojoj zeni da si knjigu o Kordunu poklonio meni, i zbog mene nek neboli je glava ja sam samo iz Vojnica ljubicica plava..!! `•.¸¸.•´´`••._.• `•.¸¸.•´´`••._.• Dodji,dodji iz daleka tebe na Kordunu ljubicica ceka. Ceka,ceka ubija je tuga da zagrli najboljega druga. `•.¸¸.•´´`••._.• `•.¸¸.•´´`••._.• Nemoj sada da te misli more srescemo se jednog dana, ja se nadam, na Kordunu kraj Petrove gore. `•.¸¸.•´´`••._.• `•.¸¸.•´´`••._.• Prokleta je nasa sudba kleta kad se sada Krajisnici upoznaju samo preko interneta.
|
|
|
Post by ljubicica plava on Feb 17, 2008 21:12:34 GMT -5
KRAJISNICI
Prevario zivot moje krajisnike sa Korduna,Banije,Dalmacije Like rasuli se svuda po bijelome svijetu Odose iz Krajine ko ptice u letu...
Sanjali smo puste snove, da budemo svoj na svome da imamo sta je nase al nas drugi otjerase...
Jednog jutra sve se srusi kao kula od karata, Krajina nam osta pusta jednog petog augusta...
U tudjinu svi odose pa sad zive zivot novi o Krajini ostali su samo pusti snovi...
Svoju srecu nisu nasli al su gnjezda tamo svili sjetite se svoje zemlje Krajisnici moji mili!!!!
Nisi dugo kuci doso sine pa se stara majka za te brine, sta mi radis u tudjini jesil gladan sine..?
Dodji sine kad te majka moli ako ti je jos do mene stalo, da te vidim mili sine ostalo je meni jos zivota malo..
A nad selo kada padne tama tvoja majka sjedi tuzna sama, pa joj misli u daljinu lete dodji majci,dodji milo djete..
Umrecu do proljeca izdrzati srce nece dodji barem iz daljine i zapali majci svijece. Sahrani mi stare kosti, sto mi nisi doso sine majka ce ti da oprosti.
|
|
|
Post by ljubicica plava on Feb 17, 2008 21:15:07 GMT -5
Kordun i kordunasi
OJ KORANO BISTRA RIJEKO, TI OSTADE NA KORDUNU JA ODOH DALEKO.. NEK SLAPOVI TVOJI PJENE I CUVAJU USPOMENE.
OJ KORANO TIHO TECI, KUDA TECES SVIMA RECI, SVIMA RECI LJEPOTICE NASA NA KORDUNU NEMA VISE ONIH STARIH KORDUNASA..
OJ PETROVA GORO NISI SAMA U MISLIMA TI SI UVJEK NAMA. TI SI PONOS A I DIKA NASA LJEPOTICA SVIJU KORDUNASA!!
NASE KUCE I CVJETNE LIVADE U SRCIMA NASIM SU OSTALE. OSTALI SU TAMO SNOVI NASI MA GDJE BILI MI U SVIJETU SPOMINJU TE,A I VOLE OJ KORDUNU TVOJI KORDUNASI!!
Tamo daleko na Balkanu ostadose nasa zgarista i grobovi nasih najmilijih nase njive nasa ognjista..
Krajisnici moji mili godina ce proci dosta bol i tuga u srcima za Krajinom svima osta!!
|
|
|
Post by ljubicica plava on Feb 17, 2008 21:18:58 GMT -5
Rodjena je na KORDUNU Rodjena je na Kordunu, ljepa, vitka kao vila kad zanjise kukovima okrecu se za njom momci Kordunaskih sela.. Priroda je obdarila mladost joj je snagu dala, kad kroz selo ona prodje momci za njom dobacuju najljepsa si na Kordunu mala.. Manite se mene momci godine vam brzo lete, negledajte vi u mene jos sam mlada jos sam dijete.. Ali Radu krisom gleda jedan momak plave kose on bi je svojom zvao i svoje joj srce dao Zvali su ga ljepi Mica bio rodom iz Vojnica. Rada, Micu milo gleda al mu svoje srce neda. Njeno srce Micu nece zdrugim momkom kraj Korane sece.. Jednog dana sa Korduna ode ljepa Rada udade se za mladica iz Karlovca grada..
|
|
|
Post by ljubicica plava on Mar 2, 2008 23:26:44 GMT -5
OJ MILICU IMAS LJEPO IME GDJE GOD BIO PONOSI SE NJIME, TO JE IME SRPSKIJE JUNAKA NOSIS IME NASIJE PREDAKA.. UZ IME TI I PREZIME LJEPO STOJI MAKARUN SE NICEGA NE BOJI, SAMO GA NESTO MALO PLASI POJESCE GA BRACA KORDUNASI .. ;D SVE NAJBOLJE U ZIVOTU CADJO TEBI TVOJI KORDUNASI ZELE.. SALJIVE TI PJESME PISU DA TE RAZVESELE..
|
|
|
Post by Cadjo on Mar 9, 2008 23:38:19 GMT -5
'Ljubicica plava' napisala je jos jednu lijepu 'kordunasko-ljubavnu' pjesmicu, prenosim je ovdje sa KordunCafea OJ MIRO,GORSKA VILO!!! Volio sam u mladosti jednu curu mladu, saptao joj njezne rijeci pod lipom u ladu.. Oj Miro gorska vilo sa Korduna ljepotice.. jedina si ljubav moja rastavit nas niko nece.. Kraj Korane setali smo zagrljeni svake noci, saptala je meni tiho kad ces opet dragi doci.. Oj Miro gorska vilo sa Korduna ljepotice docu opet tebi draga da ti ljubim bijelo lice.. Otisla je neznam kuda daljina nas rastavila jos je sanjam,jos je volim prva mi je ljubav bila.. Oj Miro gorska vilo sa Korduna ljepotice jos uvjek te srce voli prezalit te nikad nece.. U ruci mi slika njena u grudima bol me steze, za tu zenu iz mladosti velika me ljubav veze.. Oj Miro gorska vilo sa Korduna ljepotice Oj ljubavi gdje si sada jos se srce tebi nada..
|
|
|
Post by ljubicica plava on Mar 15, 2008 18:03:59 GMT -5
STARI LOLA
Oj Kordunu mili zavicaju dali me se curice sjecaju.. Dal se sjete onog stare lole sto ih je ljubio do zore..
Mrsio im duge kose ispod vite jele.. Dal se sjecas starog lole sa Veljuna sele..
A kad sunce za Petrovac zadje a lola se sa curicom nadje, sta su bili nasi tajni znaci samo znadu Koranski vrbaci..
Od Plitvica pa do Vrginmosta starom loli nikad cura dosta, ljubio sam i nije mi zao svoju mladost ja sam njima dao..
Iste cure sada udate zene dal se nekad Vi sjetite mene, starog lole s Kordunaskog kraja kada vas je milovao Baja..
ZIVIM SADA JA DALEKO.. AL ME TAMO NESTO VUCE STARE STAZE IZ DJETINSTVA, MENE SELO MOJE ZOVE RODNA KUCA I OGNJISTE..
EVO MENE IZ TUDJINE IZ DALEKA SVIJETA, CEKAJ MENE SELO MOJE KUCI STIZEM ZAVICAJU JOS OVOGA LJETA..!
|
|