|
Post by vrganj on May 8, 2008 9:42:17 GMT -5
|
|
|
Post by Lane on May 11, 2008 20:39:19 GMT -5
MOJA LJUBAV CURICAMA DUZAN NISAM OSTA.. LJUBIO SAM KRAJ KORANSKOG MOSTA, ZNADE MIJESEC SA NEBA STO SIJA KOJA MI JE BILA NAJMILIJA.. NAJMILIJA BILA LJUBAV MOJA JEDNA MALA CRNA IZ POLOJA.. A SAD ONA SA DRUGIM SE SECE A NA MENE NI POGLEDAT NECE... OCI PLACU KAD JE SA DRUGIM VIDE, SRCE BOLI JOS UVIJEK JE VOLI, STO POGAZI LJUBAV OBECANU A NA SRCU OSTAVI MI RANU... _________________________________________________ OJ RADO Oj Rado sa Korduna znas li dje je rijeka Una, odvescu te tamo Rado da cuvamo bijelo stado.. Rasplescu ti dugu kosu ispod vite jele, grlicu te,ljubit cu te sa Korduna sele.. Una ce ti umivati tvoje bijelo lice, bices uvijek moja sa Korduna ljepotice.. Sretni cemo u zivotu uvijek Rado biti i Kordun ces jednog dana ti zaboraviti..
|
|
|
Post by ljubicica plava on May 17, 2008 22:53:26 GMT -5
KORDUN
Pisem pjesmu najmilijem kraju mom Kordunu milom zavicaju..
Moj Kordunu moje sunce milo u tebi je najljepse mi bilo..
Od Plitvica pa do Gline volim tvoja brda i doline..
Oj Kordunu i Krajino cijela ti si sada pjesma nevesela..
Oj Kordunu rodni mili raju samo slike na tebe sijecaju..
Ja sam dijete Kordunaskih brda proja me je odhranila tvrda.
Na moj Kordun ponosna cu biti i uvijek Te u srcu nositi..
|
|
|
Post by Lane sa Korane on May 18, 2008 15:12:31 GMT -5
KUCA Da izbrisem iz sijecanja kucu moju al’ nevredi, kad umoran sklopim oci na stolici ispred kuce vidim djeda kako sijedi.. Otac, majka na njivi rade, a kucu nam baka cuva, pogacu nam ona mijesi a na peci grah nam kuva.. Kad iz skole dodjem kuci djedo me milo gleda, a baka me pomiluje pa mi kaze, zlato milo kako je u skoli bilo.. Vracam ti se kuco moja ako treba i parama da te platim, mene moji stari zovu i u srcu ja osijecam prema njima dug da vratim.. ___________________________________________________ Oj Jelo ljepotice Kad sam bio na Kordunu u rodnome selu zaljubih se jednog dana ja u lijepu Jelu.. Oj Jelo ljepotice ima,ima za nas nade, povescu te u Srbiju da te neko ne ukrade.. Kad sam poso sa Korduna podje samnom Jela, place Jela i sa njome familija cijela.. Oj Jelo ljepotice ima,ima za nas nade ja te vodim u Srbiju da te neko neukrade.. Sad je Jela samnom sretna nista joj nefali, al joj srce tuguje za Kordunom zali.. Oj Jelo ljepotice ima,ima za nas nade moje srce tebe voli, ali dusa ko i tebe za Kordunom boli..
|
|
|
Post by mINI sUKNJA on May 21, 2008 9:11:52 GMT -5
MINI SUKNJA Sa Korduna jedna mala mini suknju nosi, u toj suknji kada prodje srcu mi prkosi.. Duge noge, tijelo vito a suknja se siri, iz te male sa Korduna sto djavola viri.. Kada prodje pokraj mene milo me pogleda, sto joj suknja skriva to mi mira neda.. Sto te drugi gledaju to mi nije pravo ja te mala volim iako si djavo.. Doce vrijeme jednog dana da ti ljubim lice, i suknju cu da ti skinem sa Korduna djavolice..
|
|
|
Post by Cigo stari on May 24, 2008 10:59:59 GMT -5
CIGO STARI
Cigo stari gudala ti tvoga znades koga ti od roda moga., otisli su i sestre i braca al se niko sad kuci nevraca..
Sviraj cigo svima nesretnima koliko ih iz Krajine ima, svi su oni zeljni rodnog kraja svojih kuca,svojih obicaja..
Kada vidis moje Krajisnike pjevaj pjesmu Korduna i Like.., spomeni malo i Baniju,Dalmaciju i Bosansku Krajinu....
|
|
|
Post by ljubicica plava on Dec 31, 2008 9:42:36 GMT -5
CADJOOO...!!!
SRETNA NOVA tebi i tvojoj familiji., da vas zdravlje dobro sluzi, dolar da se svama druzi.. da imate na stolu svega, nesto malo i u flasi. to Vam zele vasi Kordunasi...!!!
|
|
|
Post by ljubicica plava on Jan 8, 2009 10:56:07 GMT -5
Sa Korduna zvijezda sija.., zavicajna najmilija, koja nas do srece vodi.. u stalici,na slamici.., MIR BOZIJI I HRISTOS SE RODI!!!
|
|
|
Post by ljubicica plava on Feb 14, 2009 16:47:06 GMT -5
Cadjoooo... Danas je dan zaljubljenih.. poklon kupi,buket cvijeca i pokloni svojoj zeni.. Nazdravite casom crnog vina.. nek Vam ljubav traje stotinu godina. Ljubav nek ozari vam lica.. to ti zeli plava Ljubicica..
|
|
|
Post by ljubicica plava on Feb 18, 2009 11:07:49 GMT -5
KORDUNASKI OBICAJI
Volim nebo iznad tebe i sunce kad se radja.., kad se budis na Kordunu zora je naj sladja.
Umijes se na bunaru a pogaca zamirise.., suvo meso i slanina eh moji Kordunasi toga nidje nema vise.
Porade se svi poslovi, a brda nam tad pobijele.., prvom snijegu i sanjkanju nasa dijeca se vesele.
Kada hladna zima dodje po selima svinje skice.., sva nam sela na Kordunu na kobasice,vruce zmare i bijeli luk zamirise..
Kako su nam lijepi bili obicaji stari nasi.., sa nostalgijom sijecaj te se ZIVI BILI KORDUNASI !!!
|
|
|
Post by ljubicica plava on Feb 25, 2009 12:05:18 GMT -5
OJ SOKOLE
Oj sokole ptico siva kad poletis u visoko.. nek Krajinu moju vidi naj bistrije tvoje oko...
Ima li zivota tamo dali ima zive duse.. vracajul se ljudi tamo ili nase kuce ruse...
Od mora do Banije moj sokole sve preleti.., kad umoris krila svoja na rodni mi Kordun sleti...
Oj sokole zivota ti tvoga sa Petrove gore vidi dali stara kuca stoji ostala od djeda moga...
|
|
|
Post by Ljubicica plava on Feb 28, 2009 13:08:32 GMT -5
KRAJINO LJEPOTICE
Oj Krajino ljepotice,lijepa si nam cijela..
Oci su ti plave,Plitvicka jezera..
Tijelo ti je tanano od Banije sve do mora..
Ruke su ti Pljesevica i Petrova gora..
Iz daleka kad dodjemo zagrli nas samo.
Zeljni smo te ljepotice da se nagledamo..
Znamo da si tuzna i rane te bole..
Jednog dana vratice se oni sto te VOLE!!
|
|
|
Post by Cadjo on Mar 8, 2009 9:09:06 GMT -5
Nek ti sreca postane stvarnost , nek ti zdravlje postane trajnost, nek te ljubav u srcu greje i nek se ostvare sve tvoje zelje. C A D J O
|
|
|
Post by Cadjo on Mar 15, 2009 23:25:21 GMT -5
>LjubiciceMojaPlava<...mnogi prijatelji su mi se javili i pitaju me ::)da im otkrijem tko pise ovako lijepe stihove o nasem Vojnicu,Kordunu i Krajini ... ...sta da radimo ...eee, necemo im 'bas' reci
|
|
|
Post by Ljubicica plava on Mar 28, 2009 7:56:01 GMT -5
ZAVICAJ
Kuco moja rodjena mili rodni raju.., u proljece dolazim ti mili zavicaju.
Livade su zelene a ujutro rosne.., dolazim da ih gledam putem preko Bosne.
Preplivacu ako treba ja i rijeku Unu.., da dodjem i uzivam na rodnom Kordunu.
|
|